Fahéjas koszorú



Hozzávalók (kb 23 cm átmérőjű kalácshoz)
A tésztához:
  • 100 ml meleg víz
  • 100 ml meleg tej
  • 25 g friss élesztő
  • 2 tk méz
  • 1 csipet só
  • 260 g finomliszt
  • 2 ek olvasztott vaj
A töltelékhez:
  • 4-5 ek olvasztott vaj
  • 2 nagy ek őrölt fahéj
  • 4 nagy ek porcukor
A meleg vizet és a tejet összeöntjük, belemorzsoljuk az élesztőt, belerakjuk a mézet és hagyjuk 5 percig pihenni, hogy az élesztő felfusson. A lisztet elkeverjük a sóval, beleöntjük az élesztős tejet és elkezdjük gyúrni a tésztát. Mikor már összeállt, belegyúrjuk a vajat is és addig dagasztjuk amíg sima felületű tésztát kapunk. Ekkor belisztezzük az edény alját, belerakjuk a tésztagombócot, szórunk rá kevés lisztet és letakarva, meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük. Mikor megkelt, lisztezett felületen kb. 45×26 cm-es téglalappá nyújtjuk, megkenjük az olvasztott vajjal, megszórjuk a fahéjjal és porcukorral majd a hosszabb oldalánál feltekerjük. A hengert hosszában kettévágjuk és a vágott felével felfelé, átlósan megtekerjük egymáson a felezett hengereket. A két végénél összecsípjük a fonatot és sütőpapíros tepsin, 175 fokos sütőben kb. 30-35 perc alatt megsütjük a kalácskoszorút.



Megjegyzések