Máglyarakás


Hozzávalók

12 adaghoz
  1. Az alaphoz
  2. 6 db kifli
  3. 5 evőkanál sárgabarack dzsem
  4. A tejes részhez
  5. 700 ml 2,8%-os tej
  6. 1 db citrom reszelt héja
  7. 1 db narancs reszelt héja
  8. A tojássárgás részhez
  9. 5 db tojássárgája
  10. 30 g porcukor
  11. Az almához
  12. 600 g alma
  13. 30 g kristálycukor
  14. 0.5 db narancs leve
  15. 1 késhegynyi fahéj (őrölt)
  16. A habhoz
  17. 70 g kristálycukor
  18. 5 db tojásfehérje

Elkészítés

90 perc
  1. Először egy kb. 23x33cm-es tepsit kivajazunk, és kiszórjuk zsemlemorzsával, majd félretesszük. Fogjuk a kiflit, apró szeletekre vágjuk, majd egy tálba tesszük a szeleteket.
  2. A tejes részhez a tejet egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a lereszelt citrom, és narancs héját, végül felforraljuk az egészet.
  3. Ha felforrt, ráöntjük a kiflikre. Egy fakanállal óvatosan átforgatjuk a kalácsot a tejben, hogy ne törjön össze, majd hagyjuk állni, míg teljesen fel nem szívja a kalács a folyadékot.
  4. Most a tojássárgát fehéredésig habosítjuk a porcukorral, majd ezt is a kiflikhez forgatjuk.
  5. Egyenletesen eloszlatjuk a kivajazott tepsiben a kiflis keveréket, és jól lenyomkodjuk, hogy tömör legyen.
  6. A kifli tetejét megkenjük a lekvárral.
  7. Az almákat meghámozzuk, felszeleteljük, és lassú tűzön kicsit megpirítjuk a narancs levével, a cukorral, valamint a fahéjjal..
  8. Az elkészült almát a tepsibe, a kalácsra rakosgatjuk, majd elsimítjuk.
  9. 170 C-ra, kb. 30 percre sütőbe tesszük.
  10. Végül a tojáshabot készítjük el. A tojásfehérjéket a cukorral, és egy fél csipet sóval kemény habbá verjük.
  11. Most a habot eloszlatjuk az alma tetején, feltüskézzük, és 190-200 C-on, kb. 5-10 perc alatt készre sütjük.
  12. Kockákra szeletelve tálaljuk a máglyarakást.




Megjegyzések