Túrógombóc könnyedén

Hozzávalók:

  • 50 dkg túró
  • 4,5 ek. liszt
  • 2 db tojás (kettéválasztva)
  • csipetnyi só
  • 5 dkg vaj
  • 6-7 ek. zsemlemorzsa

Elkészítés

  1. Egy nagyobb lábasban vizet forralunk.
  2. Közben a vajat egy teflonserpenyőben felforrósítjuk, és kis lángon átpirítjuk rajta a zsemlemorzsát. Kb. 3 perc az egész. (közben a víz forr:)
  3. A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a lisztet, a sót és a tojássárgáját és jól összedolgozzuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan hozzáadjuk a túróhoz. Az első felét jó alaposan kell, a másodikat kissé óvatosabban, de homogén legyen a massza.
  4. A masszából nedves kézzel nagyobb diónyi gombócokat formázunk, és óvatosan beleeresztjük a lobogó vízbe. Kb. egy perc után már indulnak is felfele a gombócok, ezután még kb. 5 perc kell a lobogó vízben ahhoz, hogy kész legyenek, ekkor szemmel láthatólag kissé meg is növekednek. Szűrővel kiszedjük, és meghempergetjük a zsemlemorzsában.

Megjegyzések